Stor opbakning fra VisitAalborg og folketingsmedlem Søren Gade. Begge bakker op om ønsket om finanslovsstøtte til de ti medlemsrestauranters initiativ og projekter, der øger den internationale mediebevågning om Nordjylland som internationalt foodie-turistmål – ultimativt Michelin-stjerner

De 10 nordjyske gourmetrestauranter, der står bag GastroNorth, glæder sig over det globaltorienterede-gastroinitiativ, som fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen søndag afslørede bliver en del af regeringens finanslovsudspil, der fremlægges på torsdag, se: https://www.dr.dk/nyheder/politik/40-millioner-kroner-til-flere-michelin-stjerner-i-danmark Heri er nemlig øremærket 40 mio. kr. over fire år til initiativer med det formål “at fremme Danmarks position som et globalt centrum for gastronomi.”

Fire af de fem GastroNorth-ejere og oprindelige initiativtagere: Fra venstre restauratørerne Vinh Q. Du, Restaurant Fusion, Morten Nielsen, Mortens Kro, Peter Chr. Bühlmann, Ruths Gourmet og Kristian Rise, Vendia Gourmet – suppleret af direktør Ole Hall, GastroNorth (nr. 3 fra venstre) og GastroNorth kommunikationschef Mads Stenstrup (længst til højre). I 2018 er GastroNorth-kredsen udvidet til ti medlemsrestauranter Foto: GastroNorth.

“Ideen er helt rigtig og kan formentlig indirekte være med til at skabe flere turistarbejdspladser – også uden for København. Så håber vi bare, at også Nordjylland og vores internationalt orienterede nordjyske gastroinitiativ tilgodeses. Vi synes også, at det ville være naturligt,” siger GastroNorth’s kommunikationsansvarlige Mads Stenstrup. Han henviser til, at GastroNorth netop arbejder for mere international mediebevågenhed om nordjysk topgastronomi – ultimativt de Michelin-stjerner, som provinsen indtil videre har så få af. Flere turister til Nordjylland, flere nordjyske arbejdspladser i erhvervet, lyder filosofien. Bag GastroNorth-selskabet står ti anerkendte nordjyske gourmetrestauranter*.

Hos VisitAalborg bakker man op.

“GastroNorth-initiativet har de sidste par år været katalysator for et øget fokus på, at vores nordjyske topgastronomi kan være med til at skabe en ny og mere helårsorienteret turismestrøm til Aalborg og Nordjylland – til gavn for hele turisterhvervet. Samarbejdet har været godt, og de konkrete initiativer, som GastroNorth har taget, har bl.a. VisitAalborgs fulde opbakning. Vi finder det helt berettiget, hvis regering og folketing vil være med til at bakke dem op, så GastroNorth får nogle flere midler at fortsætte deres visionære arbejde med,” siger direktør Rasmus Jerver.

Samler restauranter og råvareproducenter

Han henviser bl.a. til den ansøgning til Vækstforum under Region Nordjylland, som GastroNorth direktør Ole Hall – bakket op af samtlige 11 kommunale nordjyske Visit-organisationer – har udarbejdet under titlen FoodNorth. Projektet tænkes i fremtiden at samle og koordinere et tættere samarbejde mellem nordjyske restauranter og Nordjyske Råvareproducenter. Et initiativ, der samlet bl.a. forventes at føre til en større og mere entydig tydeliggørelse af regionen som attraktiv for internationale gastroturister og som internationalt turistmål. GastroNorth har fornyligt i den sammenhæng allerede fået tilkendegivet en mindre støtte til et delprojekt, der åbner en samlende onlineportal i den sammenhæng.

Hos GastroNorth håber direktør Ole Hall og medlemsrestauranterne også, at de nordjyske folketingsmedlemmer på tværs af partiskel vil arbejde i Folketinget for at sikre initiativet del i finanslovsmidlerne. Oprindeligt var det Venstres folketingsmedlem Søren Gade, der allerede på finansloven 2017 tog initiativ til, at GastroNorth modtog 100.000 kr. i startkapital som siden blev suppleret med 200.000 kr. fra Aalborg Erhvervsråd med borgmester Thomas Kastrup Larsen (S) i spidsen.

Gade kan se resultater

Søren Gade vurderer, at GastroNorth-initiativet har vist sin berettigelse, og de første støttekroner blev brugt godt. Han håber, at det lykkes at skaffe de væsentligt flere penge, som der er brug for:

“Det er helt tydeligt, at GastroNorth har øget fokus på, hvad vi faktisk kan gastronomisk i Nordjylland – såvel lokalt, regionalt og på landsplan. Man kan bare se, hvordan den internationale presse oftere interesserer sig for Nordjylland i gastrosammenhæng og nævner såvel de stadig flere ambitiøse gourmetrestauranter i Nordjylland som selve GastroNorth-initiativet. Jo, jeg forsøger at gøre min indflydelse gældende og håber samtidig at kunne være med til at samle de nordjyske folketingspolitikere på tværs af partierne og dermed understøtte den positive interesse, der allerede findes i regeringen for initiativet, Blandt andet har innovationsminister Sophie Løhde for et halvt års tid siden holdt møde med GastroNorth for at forstå ideen, der i mine øjne også kan bruges andre steder i landet,” tilføjer Søren Gade. GastroNorth initiativet har bl.a. været inspiration for et lignende projekt for Destination Fyn.

*Medlemmer af GastroNorth er i dag: Ruths Hotel, Vendia Bryghus, Restaurant Fusion, Mortens Kro, Gourmetrestaurant Bühlmann, Restaurant Textur, La Locanda, Restaurant Applaus, Strandhotellet Blokhus og Brøndums Hotel. Læs mere om GastroNorth her: http://www.gastronorth.dk/

For yderligere oplysning kontakt: GastroNorth’s kommunikationschef Mads Stenstrup, tlf. 22 14 13 00, email: mads.stenstrup@gastronorth.dk Og Læs evt. mere på www.gastronorth.dk