Blandt provinsens mange ambitiøse toprestauranter uddelte Den Danske Spiseguide ved sin galla forleden flest ”sole” til Nordjylland. Nemlig til hele fem, der fremstår målrettet mod at nå et Michelin-niveau. Tre flotte priser – herunder som Årets Kokkeprofil – gik også til Nordjylland

Hele fem nordjyske restauranter opnåede den flotte karakter tre stjerner og sol ved sidste uges prisuddeling hos Den Danske Spiseguide. Dermed blev Nordjylland på det punkt den bedst repræsenterede landsdel udenfor København og Aarhus med denne top karakter, som ifølge guiden tildeles restauranter, der fremstår målrettet mod et Michelin-niveau*.

Til sammenligning fik tre restauranter på henholdsvis Fyn, i Trekants-området og i Østjylland tilsvarende kategorisering – i Provinsen. Andre områder fik færre.

”Det må da være nærliggende og naturligt for Michelin at overveje Nordjylland som næste region i Danmark, hvor Michelin-stjerner kan placeres. De kan ikke være langt væk,” vurderer redaktør Bent Christensen, Den Danske Spiseguide. De fem nordjyske restauranter i den kategori – ifølge spiseguiden – er Ruths Hotel, Vendia Gourmet, Mortens Kro, Textur og Tabu. Her til kom oven i tre flotte spiseguides-priser til nordjyske restauranter: “Årets Kokkeprofil” til Dennis Juhl Jensen på Restaurant Textur, “Årets Bistro” til Bryghuset Vendia og “Årets Tjener” til Morten Hesseholt, “sommerboss” i brasseriet på Ruths Hotel.

Årets Kokkeprofil i Danmark er Dennis Juhl fra Restaurant Textur i Aalborg – ifølge Den Danske Spiseguide.

Peter Christian Jensen direktør på Ruths Hotel er en af dem, der ser kvaliteten i at ikke alene hans egen men mange nordjyske restauranter løfter sig og gør Nordjylland mere synligt som internationalt gourmetrejsemål:
”Skønt at se flere kollegaer i Nordjylland, end nogensinde, er optaget i Den Danske Spiseguide. Nu 5 ‘top’ restauranter fordelt i landsdelen og i alt 20 med stjerner. Nordjylland er ved at gøre sig gastronomisk bemærket og det glæder os alle,” siger han.

Bedste resultat nogensinde

Men i det hele taget opnåede Nordjylland en rigtig flot repræsentation i Den Danske Spiseguide med i alt 45 stjerner til 20 restauranter. Det bedste resultat nogensinde.
Tre stjerner blev der også (men uden sol) til:
Brøndums Hotel, Restaurant Fusion, Vendia Brasserie, Restaurant Abstrakt og Villa Vest.
To stjerner var der til Restaurant Applaus, Glashuset, Hotel Amerika, La Locanda og Ruths Brasserie.
En enkelt flot stjerne blev der til Essens, Hjorths Badehotel, Lilleheden, Musikkens Spisehus og Nam.
Stort tillykke til jer alle. Og også tillykke til Anders Binderup Holm, Simon Kvist Bjerre og til Ruths Brasseri og Strandhotellet Blokhus for deres flotte nomineringer i forskellige kategorier, som desværre ikke blev vundet.
Den fineste af alle aftenens priser – som Årets Restaurant – gik i øvrigt til legendariske Søllerød Kro. Den pris må vi også snart nappe til Nordjylland.

Den Danske Spiseguide fås i øvrigt bl.a. på www.booksforcooks.dk.

*Den Danske Spiseguide formulerer sig sådan:
SOL. Tildeles restauranter, der fremstår målrettet/fokuseret på at
komme i betragtning til EEE – kategorien. For at komme i betragtning
skal alle parametre indenfor restaurantoplevelser have høj prioritet:
Maden, innovation og smag, menuerne, (den røde tråd), vin og drikke
sortimenter, udvalg, tema og servicering, betjening af gæster ”overall”,
atmosfære, bordkomfort, bestik/glas m.m., temperatur, lysforhold,
akustik, musik, atmosfære.