Klar fremgang for de nordjyske toprestauranter, hvor hele 20 restauranter nu har stjerner i Den Danske Spiseguide mod 15 i sidste års udgave. Se her hvordan din (måske-)yndlingsrestaurant klarede sig

Søndag aften blev generelt en stor aften for de nordjyske toprestauranter, da Den Danske Spiseguide fejrede branchen med uddeling af sine årspriser og samtidig offentliggjorde spiseguidens 2018-udgave – nr. 41 i rækken. Det skete foran 160 branchefolk ved en stor gallamiddag på Michelin-restauranten Frederiksminde i Præstø.

Klarest målt på nationalt plan stod nok, at Michael ”Miv” Pedersens kun godt et år gamle restaurant Tabu vandt prisen og blev kåret til Årets Gennembrud af guiden. Begrundelsen lød: ”Med gastronomi kreeret overvejende af regionale sæsonvarer ud fra et pirrende innovativt, personligt udtryk, hvor smag og velsmag går hånd i hånd”.

 

Mortens Kro vandt desværre ikke gallaaftenens mest eftertragtede pris som Årets Restaurant, der i stedet gik til Restaurant Babette. På fotoet ser bl..a. Morten Kok Nielsen (nr. 2 fra højre) sammen med restauratør Henrik Pedersen, Babette (i midten). Mortens Kro-holdet kunne til gengæld glæde sig over at blive bedste nordjyske restaurant. Foto: GastroNorth.

På samme måde kunne Morten “Kok” Nielsen konstatere, at hans 20 års jubilerende Mortens Kro i årets guide blev højest bedømt af samtlige nordjyske toprestauranter med karakteren ”sol”, der netop er niveauet lige over de 8 knalddygtige nordjyske kolleger på restauranterne, der kunne glæde sig over at nå næsten lige så højt med hver tre stjerner. Topplaceringen for Morten, som han overtager fra Ruths Gourmet, må kunne have dulmet skuffelsen hos ham og hans medrejsende team over ikke at vinde guidens mest eftertragtede pris som Årets Restaurant. Morten Kro var ellers Jyllands eneste nominerede restaurant til den fornemme pris, der i stedet gik til Restaurant Babette i Vordingborg.

Kresten Scheel Langvold fra Brøndums Hotel i Skagen vandt prisen som “Årets tjener”. Her ses han i midten sammen med bl.a. restaurantchef Jan Restorff (t.h.) fra Søllerød Kro, der motiverede prisen. Foto: GastroNorth.

I alt var fem nordjyske restauranter nomineret til ni priser, hvoraf nordjyderne endte med at vinde de to. Udover Tabu vandt Brøndums Hotels navnkundige tjener Kresten Scheel Langvold, der har serviceret Skagen-hotellets forvænte gæster siden 1985, prisen som Årets Tjener i Danmark. Ganske imponerende.

Flere stjerner til flere restauranter

Kigger vi på den creme af nordjyske restauranter, der er fundet værdige til stjerner i guiden, var der igen klar nordjysk fremgang at spore, ligesom der har været de seneste år.

Bedst markeret af to helt nye restauranter, der rykkede markant højt ind i feltet på nu 20 nordjyske toprestauranter, der er fundet værdige til karakterer i guiden. Nemlig Blokhus Strandhotel og Textur i Aalborg, der begge rykkede direkte ind på listen med hver tre stjerner, ligesom en anden helt ny, Strandingskroen – også i Blokhus – scorede to stjerner og Nam i Aalborg – også meget ny – fik en stjerne.

Enkelte nordjyske restauranter oplevede også tilbagegang, typisk som følge af køkkenchefskifte, som spiseguidens redaktør Bent Christensen og hans anonyme anmelderkorps har et konservativt syn på. DE vil gerne tydeligt se, hvad de nye chefkokke kan præstere, hvilket sædvanligvis betyder en nedklassificering året efter.
Af samme årsag oplevede både Ruths Gourmet, Ruths Braserie, og Brøndums i Skagen alle at gå et niveau ned, ligesom De To Have sikkert af samme grund mistede to af sine tre stjerner. Værst gik det dog ud over Restaurant Bühlmann på Hotel Scheelsminde, der mistede alle sine tre stjerner. Ikke som en kritik af restaurantens hidtidige gastronomiske niveau, men snarere som en konsekvens af, at restauranten har valgt at udsætte sin genåbning siden sommerferien, mens man fortsat søger en ny køkkenchef.

Nordjysk top 20

God stemning og flotte serveringer i både hoved- og sidesal på det flotte Frederiksminde fra Præstø, hvor gallaaftenen for de danske toprestauranter blev holdt.

Den Danske Spiseguides komplette klassificering for de 20 nordjyske top restauranter, som man har fundet værdige til karakterer ser i øvrigt således ud. (karakteren i parentes er sidste års).
Nr. 1
Mortens Kro “Sol” (***)

Nr. 2-9
Restaurant Fusion *** (***)
Ruths Gourmet *** (sol)
Restaurant Tabu *** (**)
Restaurant Textur *** (-)
Strandhotellet Blokhus *** (-)
Vendia Gourmet *** (***)
Vendia Braserie *** (***)
Villa Vest *** (***)

Nr. 10-14
Brøndums Hotel ** (***)
Restaurant Applaus ** (**)

Restaurant La Locanda ** (**)
Ruths Braserie ** (***)
Strandingskroen ** (-)

Nr. 15-20
Musikkens Spisehus * (*)
Hotel Amerika * (-)
Restaurant De To Have * (***)
Restaurant Essens * (-)
Restaurant La Cantina * (*)
Restaurant NAM * (-)