White Guide Danmark har netop offentliggjort sin 2018-udgave, hvori det kan konstateres, at Ruths Gourmet i Skagen overall bedømmes som bedste nordjyske spisested, mens Restaurant Tabu i Aalborg bedømmes bedst, når det alene kommer til gastronomien. Herudover bør det særligt fremhæves, at Ruths Gourmet som den første nordjyske restaurant ifølge White Guides sindrige pointsystem og i guidens korte historie har opnået hele 80 point for det samlede indtryk. Det ville under normale omstændigheder være nok til ligeledes som den første nordjyske restaurant at ramme White Guides øverste klassificering Global Masters Level, men Skagen-restauranten må alligevel ”nøjes” med at blive på niveauet lige under, ”mesterklasse,” fordi køkkenet i Skagen i denne omgang har opnået sølle to point for lidt specifikt på gastronomien. På samme måde ville Tabu også være endt på Global Masters Level, hvis det alene kom til Michael Mivs Pedersens mad. Men her er det så omvendt det samlede overordnede indtryk, der lige præcis trækker en anelse ned. På en samlet køkken-dansk top bedømmes Tabu derfor også som bedste nordjyde som nummer 25.

Om Ruths Gourmet konkluderer White Guide bl.a.: ”Ypperlig velsmag i det nordligste
Nordjylland,” mens guidens konklusion om Tabu lyder: ” En unik lokalgastronomisk fortælling”.

Restaurant Tabu fremhæves af White Guide for bedste gastronomi i Nordjylland. Her er folkene bag fotograferet, da Den Danske Spiseguide kårede restauranten som Årets Gennembrud for tre uger siden.

Alt i alt kompliceret og vanskeligt at forklare. Men under alle omstændigheder superflot af dem begge – ligesom det også er af de yderligere to nordjyske restauranter, der fremhæves for ”mesterklasse”. Nemlig Villa Vest i Lønstrup og Vendia Gourmet i Hjørring.
Yderligere 11 nordjyske restauranter nævnes i ”meget god klassen”, nemlig i nævnte rækkefølge:
5. Brøndums, Skagen 74 / 29
6. Textur, Aalborg: 74 / 32
7. Fusion, Aalborg: 74 / 31
8. Applaus, Aalborg: 73 / 32
9. Mortens Kro, Aalborg: 73 / 29
10. Bühlmann, Aalborg: 72 / 30
11. Vendia Brasserie, Hjørring: 71 / 30
12. Strandingskroen, Blokhus: 71 / 29
13. Can Blau, Aalborg: 67 / 31
14. Nam, Aalborg: 67 / 30
15. Læsø Spisehus: 67 / 28

Interessant er det at konstatere, at der er hele fem nye navne blandt de 15 White Guide har valgt at fremhæve. Nemlig de talentfulde restauranter Nam, Tabu og Textur i Aalborg, samt Læsø Spisehus og Strandingskroen i Blokhus. Stort tillykke ikke alene til dem men til alle 15.

Årets tre bedste restauranter i Danmark bedømt alene på køkkenets præstationer er i øvrigt ifølge White Guide:
1. Geranium, København 39/97
2. Koks, Kirkjubøur, Færøerne 39/93
3. Mielcke & Hurtigkarl, København 38/95

White Guide fremstår i øvrigt i sin 2018-udgave noget decimeret i forhold til sidste år. Alle tidligere klasser under “meget god klasse” er således droppet – hvilket har reduceret antallet af omtalte restauranter i Danmark fra 325 til nu kun 125. Ligesom man også kan undre sig, hvorfor man skal bladre tilbage i nogle af de tidligere udgaver for at få forklaret nogle af de symboler og ikoner, som bruges.