Ved årets galla for landets topgourmetrestauranter søndag den 27. oktober blev – udover diverse prisvindere – Den Danske Spiseguide 2020 offentliggjort og dermed guidens ”karakterer” til hver enkelt af landets bedste restauranter. En situation de fleste kandidater – også i Nordjylland – hvert år på denne tid ser frem til med lige dele håb og bæven.
For langt de flestes i vores landsdels vedkommende viste der sig ingen grund til ærgrelse – de har enten fastholdt eller ligefrem fået endnu bedre karakterer.

På toppen er som i sidste års udgave af guiden stadig Vendia Gourmet i Hjørring samt Mortens Kro, Textur og Tabu i Aalborg. Alle fire med karakteren ”Sol”. Ruths Gourmet kan dog ærgre sig over her at være blevet rykket et trin ned til det i øvrigt meget flotte niveau 3 stjerner. Hvilket vi hos GastroNorth tolker som en automatreaktion fra Guiden som en konsekvens af, at Ruths Gourmet i løbet af året har skiftet køkkenchef, hvilket igen som udgangspunkt ”straffes” af guiden i det år det sker – og indtil man der er sikker på, hvad den nye køkkenchef nu står for.

Til gengæld kan Ruths Hotels Brasseri i samme hus så glæde sig over at være gået en karakter op fra to stjerner til nu tre.

I det hele taget er der en hel del nordjyske restauranter, der kan triumfere over markante karakterforbedringer. Herunder såvel Alimentum og Struktur i Aalborg samt Bramslevgaard ved Mariager Fjord, der alle er sprunget direkte fra 0 til 3 stjerner. Utroligt flot. Mindst lige så flot er Essens i Frederikshavn gået fra 1 til 3 stjerner og Uafhængig i Hobro fra 2 til 3 stjerner. På samme måde er Dejavu (Applaus søsterrestaurant i Aalborg) gået direkte fra 0 til 2 stjerner.
Herudover har Sushimania i Aalborg, der klarede sig overraskende godt i sidste års Bedst i Nordjylland, også for første gang opnået en stjerne.
Og så er der jo alle de andre nordjyske klasserestauranter, der ”bare” har beholdt deres allerede flotte stjerner.

Tjek selv listen herunder – markeringen i parentes er sidste års karakter. For en god ordens skyld skal det nævnes, at Bocuse d’Or-vinderen Svinkløv Badehotel ikke har kunnet bedømmes. Badehotellet er derfor ikke med på listen, da det ikke for guidens anmeldere efter genåbningen har været muligtat reservere et bord trods gentagne forsøg:

Sol 2020
Mortens Kro, Aalborg (Sol)
Tabu, Aalborg (Sol)
Textur, Aalborg (Sol)
Vendia Gourmet

Tre stjerner 2020
Abstrakt, Hirtshals (3)
Alimentum (0)
Bramslevgaard, Hobro (0)
Brøndums Hotel, Skagen (3)
Essens. Frederikshavn (1)
Fusion, Aalborg (3)
Ruths Brasseri, Skagen (2)
Ruths Gourmet (Sol)
Struktur, Aalborg (3)
Uafhængig, Hobro (2)
Vendia Brasseri (3)
Villa Vest, Lønstrup (3)

2 stjerner 2020
Applaus, Aalborg (2)
Dejavu, Aalborg (0)
Glashuset, Lønstrup (2)
La Locanda, Aalborg (2)

1 stjerne 2020
Hjorths Hotel, Kandestederne (1)
Lilleheden, Hirtshals (1)
Nam, Aalborg (1)
Sushimania, Aalborg (1)

 

Tre særlige priser til Nordjylland

Restaurant Fusion og en stolt Vinh Q. Du var blandt gallaaftenens helt store vindere. Udover at genvinde Aalborg-restaurantens tre flotte stjerner, så løb de dygtige folk på Aalborgs havnefront også med prisen som Årets Exotic / Spice-resaurant i Danmark.

Som indledningsvis nævnt scorede tre af de nordjyske toprestauranter priser for at vinde særlige kategorier. Bocuse d’Or-vinderen Kenneth Toft-Hansen blev en ikke helt overraskende vinder af titlen som Årets Kokke-profil. Mere overraskende men ikke mindre glædeligt tog Restaurant Fusion prisen som “Årets Exotic / Spicy”. Og lige så flot hentede Restaurant Essens i Frederikshavn titlen, som “Årets Skaldyrs / Fiskerestaurant.”

Utroligt godt gået og ganske fortjent af de tre i hård konkurrence med andre kvalificerede kandidater fra hele landet.

“At Nordjylland henter tre priser viser også noget om, hvor godt såvel de tre som landsdelens øvrige gourmetrestauranter generelt efterhånden er med på på landsplan,” siger redaktøren af Den Danske Spiseguide, Bent Christensen. Han fremhæver desuden, at jo hele seks andre nordjyske restauranter også var nomineret til syv priser.

“Selv om de ganske vist ikke vandt, er det at nomineres blandt ganske få kandidater til den enkelte pris, da en sejr i sig selv og et bevis på rigtigt flot niveau,” fortsætter Bent Christensen.
De øvrige nordjyske nominerede var:

Restaurant Textur som “Årets Gennembrud”
Restaurant “Mortens Kro” i “Årets Smørrebrød/Frokostrestaurant”
Mariarita Liberati, La Locanda i “Årets Sommelier”
Nadia Alexandrine Bach, Restaurant Tabu i “Årets Restaurantchef”
Ubat Veggie i kategorien “Årets Grønne Køkken”.
Løkkens Vejkro i “Årets Landevejskro”
Løkkens Vejkro (igen) i “Årets Oste”

Stort tillykke til alle fra GastroNorth – jeres præstationer gør Nordjylland også internationalt ære.