Obsidian Digital A/S
Per Henrik Lings Allé 4, 5
CVR: 37407739
Info(at)obsidian.dk
… er ikke just lige om hjørnet, men derfor er det stadig helt i orden at begynde at glæde sig, hvis julelys, juleslik og ikke mindst julemad er blandt de personlige favoritter. Når nu vi er startet med at glæde os i så god tid, så er der også tid til at dykke ned i historien: hvorfor holder vi jul, og hvornår kom julen til Danmark?
Julen er ikke en kristen tradition
I Norden har vi faktisk fejret jul allerede i 600-tallet, dvs. længe før historien om Jesus blev udbredt. Ordet jul stammer fra vikingetiden og er et flertalsord, der betyder ’festerne’. Julen var oprindeligt en slags midvinterfest, der faldt midt i vinterperioden, og den blev fejret med meget store mængder af øl og et særligt juleblót, hvor vikingerne ofrede køer og kalve til de nordiske guder. Blótet skulle sikre frugtbarhed og en god høst og indbringende plyndringer i året, der kom.
I middelalderen bestemmer kirkens folk
I middelalderen mente kirkens folk, at julen skulle være en kristen fest til ære for Jesus’ fødsel. I en periode blev der arbejdet benhårdt på at afskaffe det hedenske ord ’jul’ til fordel for ’kristmesse’, men nordboerne holdt fast i deres jul med alt hvad det indebar af fester, druk og hor. Kirken var dog stadig ikke helt tilfreds med de festlige rammer om julen og ca. i år 1100 lykkedes det kirken at indføre julefred fra d. 25. december til Hellig-tre-konger, der falder d. 6. januar. Perioden blev kaldt for juletylvten og var en særlig hellig periode, hvor alle skulle holde fred.
Jesus har fødselsdag d. 25. december
I Danmark falder den store festdag d. 24. december, men Jesus har faktisk først fødselsdag d. 25. december, hvorfor denne dag også er en stor festdag i den danske folkekirke. Aftenen blev kun mere festlig, da juletræet blev en skik i Danmark omkring 1811, hvor det første pyntede juletræ dukker op i stuen hos doktor Martin Gottlieb Lehmann og hans familie, der boede i Ny Kongensgade. Træet blev hurtigt en attraktion, som folk stod i kø for at se og herefter blev det efterhånden en fast tradition i de danske hjem at have juletræ.
Alt den dejlige julemad
Selvom kirkens mænd forsøgte at fjerne alt det sjove i julen, så holder danskerne stadig fast i at spise dejlig mad i overflod i julen. Der er en lang række retter, der er tradition for at spise som flæskesteg, lun leverpostej og glaseret skinke med grønlangkål. Det er retter, der ofter dukker op på julefrokostbordet som en del af en større anretning. En anden klassiker på de danske julefrokostborde er frikadeller. Og med rette. Frikadeller smager skønt og kan laves i større portioner, så der både er til fryseren, til svigermor og til madpakken.
Selvom julen ikke er lige om hjørnet, så er der ingen skam i at glæde sig allerede nu. Og der er ingen, der dømmer, hvis der ryger en juleret eller to på menuen udenfor højsæson.