Obsidian Digital A/S
Per Henrik Lings Allé 4, 5
CVR: 37407739
Info(at)obsidian.dk
Hjemme hos os har det været en fast tradition at første søndag i advent bager man vaniljekranse (og nogle gange også anden og tredje søndag i advent – for de smager jo fantastisk).
Vi tror på at vi kan være med til at gøre verden et lidt bedre sted ved at tænke over hvad vi køber, og derfor køber vi også udelukkende vaniljestænger fra Vaniljen.dk. Spørger du mig, så har de Danmarks absolut flotteste og bedste vaniljestænger, og så er de tilmed økologiske og fairtrade certificeret, og sikrer på den måde at vaniljebønderne får en fair betaling for deres vanilje.
Nedenfor kan I finde min ynglingsopskrift på vaniljekranse.
Ud over god vanilje, så er hemmeligheden bag gode vaniljekranse, at man skal holde godt øje på ovnen, og så snart vaniljekransene begynder at blive brune i kanten skal de tages ud af ovnen og flyttes over på en rist.
2 vaniljestænger (Fra vaniljen.dk naturligvis)
75 g mandler
175 g sukker
200 g blødt smør
250 g hvedemel
1 æg
Trin 1:
Tag smør ud af køleskabet i god tid før du starter, så det når at blive blødt.
Trin 2:
Mandlerne males til mel i en food processor eller lignende.
Trin 3:
Skrab alle vaniljekorn ud af vaniljestængerne og bland dem med lidt sukker (for bedre at få kornene til at skille sig fra hinanden og blive fordelt i dejen).
Trin 4:
Bland sukker, smør, mel og blendede mandler sammen i en skål.
Trin 5:
Saml dejen med ægget, til det hele bliver en klæg og blød masse
Trin 6:
Kom dejen op i en sprøjtepose med en mellem stjernetylle og sprøjt vaniljemassen ud i små kranse på en bageplade beklædt med bagepapir. Placer kransene med cirka 4 cm mellemrum, så de har plads til at flyde lidt ud.
Trin 7:
Bag kransene ved 200 grader i cirka 6-8 minutter, eller indtil de er let gyldne.
Afkøl vaniljekransene på en bagerist og opbevar dem i en kagedåse.
Vidste du at vanilje vokser på en orkide, og efter de er plukket skal de først ned i kogende vand, for at fjerne alle eventuelle bakterier. Herefter eftermodnes i 3-4 måneder. Dette sker ved at vaniljestængerne dagligt bæres ud i solen og maseres og vendes. Når vaniljestængerne så er eftermodnet og har den perfekte farve og aroma, sorteres de efter størrelse og bundtes i bundter med ca. 50 stænger i hver, hvorefter de sendes til Danmark (eller hvor i verden de skal bruges). Her bliver alle vaniljestængerne pakket i plastrør eller vakumposer. I nogle tilfælde sker pakningen af vaniljen i Mauritius, hvor vaniljen sejles til fra Madagaskar.
Køber man ’alm’ vanilje i supermarkedet, tjener vaniljebonden kun ca. 30-50 øre pr. vaniljestang, resten går til mellemmænd, transport og supermarkederne.